Természet-közösség

Villány hírnevét és nemzetközi sikereit egyaránt köszönheti természeti adottságainak és az itt élő közösség erejének. Mind a vidék településein, mind a szőlők között járva szemet gyönyörködtető a természetes és az épített környezet ápolása, a dűlők mesébe illő, ugyanakkor katonás rendben történő művelése.

Emellett igazán példa értékű az az összefogás is, amely Villányt az elmúlt 25 évben jellemezte. Hazánkban itt került elsőként bevezetésre eredetvédelem, szigorú szőlő termesztésre vonatkozó szabályok, az első borút megalapítása, számtalan program megvalósítása és egy új bor fajta, a Villányi Franc megszületése.

Mediterrán klíma - napsütés - mészkő

A közösségen túl a Villányi Borvidékre jellemző természeti adottságok is kimagaslóak. A területet mediterrán hatás teszi különlegessé. A több oldalról védett lejtők melegét a Földközi tenger vidékéről beáramló meleg levegő felerősíti, és teljesen egyedi, szubmediterrán mikroklímát hoz létre. Ennek köszönhetően meleg, nyáron kellően száraz időjárás és viszonylag hosszú tenyészidő jellemző.

A napsütéses órák száma országos szinten itt a legmagasabb, évente 2050-2100 óra között mozog. A vegetációs időszak átlaghőmérséklete 17,5 °C. A csapadék évi összege 650-700 mm, amelyből a vegetációs időszakban mintegy 390-400 mm hullik.
A Villányi Borvidék fő talajanyaga a dolomit, a márga, a krétakori mészkő, agyagos, néhol homokos lösztakaróval. A borvidék egyik sajátossága, a geotermikus hőmennyiség (földhő) jelenléte: az átlagtól eltérően (mely 33 méterenként 1oC) itt 10-12 méterenként 1oC-kal melegszik a talaj a föld belseje felé haladva.